במדינת ישראל מתנהל ויכוח ארוך ימים האם יש לאפשר לאנשים להתחתן ולהתגרש כרצונם, כלומר במסגרת שהם בוחרים, דתיות או אזרחיות. כידוע, בישראל קיים מונופול שנקרא "הרבנות הראשית" שאחראי על כל נושא החתונות והגירושים. אך במהלך השנים נשחק מונופול זה בשני המקרים.
במקרה של חתונות הרי מי שרוצה יכול להתחתן באופן מסוים בישראל (אזרחי או תחת זרם יהודי שאיננו אורתודוכסי) ולאחר מכן להתחתן בחו"ל באופן אזרחי ואז להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי לכל דבר. אומנם מדובר בהליך לא זול אך יותר ויותר ישראלים בוחרים להתחתן בדרך זו.
במקרה של גירושין, זה מעט שונה. כל זוג שמתגרש יש לו אפשרות לבחור האם להתעסק עם פתיחת תיק גירושין ברבנות או בבית משפט לענייני משפחה. המקום בו יפתחו את התיק ידון בכל הליכי הגירושין מבחינה פרוצדורלית ומשפטית, כלומר כיצד יתחלק הרכוש, משמרות על הילדים וכדומה. אך את תעודת הגירושים ניתן להוציא אך ורק ברבנות מאחר ועל פי החוק, היא אחראית על הנפקתם. כאן המונופול עדיין לא נשבר.
בין פתיחת תיק גירושין ברבנות לפתיחת תיק בבית משפט לענייני משפחה
חשוב להבהיר כמה נקודות לפני שניגע בהבדלים שבין השניים. בשני המקרים יש לשלם אגרה ממשלתית קבועה ודומה בשביל לפתוח את התיק. בשני המקרים אם מדובר בגירושין בהסכמה הרי שהעניין נעשה הרבה יותר מהר, אך בכל מקרה ההסדרים צריכים לקבל אישור מהדיינים בבית הדין הרבני או מהשופטים בבית המשפט לענייני משפחה. האישור נדרש על מנת לוודא שההסכם הוגן ואיננו פוגע באף אחד מהצדדים או בילדים. בשני המקרים כמו שציינו קודם לכן, יש להגיע לבית הדין הרבני לצורך הנפקת תעודת גירושין, טקס סידור וקבלת הגט יערך אך ורק שם.
ההבדל בין שני המקרים טמון במקרים של גירושין ללא הסכמה שיש צורך לדון בכל ההסדרים שקשורים לרכוש ולילדים. כמו כן בבית דין רבני ידרשו הדיינים לקבל הסברים מדוע בני הזוג רוצים להתגרש, האם נעשו ניסיונות גישור ביניהם, ויש להנפיק עילות שמוכרות על פי ההלכה לגירושין. בית משפט לענייני משפחה לא יבקש זאת. הוא יעסוק אך ורק בהסדרים שבין השניים, ויבחן האם הם מתאימים לחוק והם הוגנים כלפי כל אחד מהצדדים.
בהליך הגירושין יש מה שנקרא "מרוץ סמכויות" שזה מונח משפטי שמתייחס למקרה בו כל צד ירצה לפעול בבית משפט או בית דין אחר, ואז הראשון שמצליח לבצע פתיחת תיק, המקום בו הוא יתבצע שם ייערך הדיון.
במרוץ הסמכויות של תיקי גירושין, הרי שלאישה מומלץ לפתוח תיק בבית המשפט לענייני משפחה כי הוא הרבה יותר שיווני והוגן כלפיהם, בעוד שלגברים עדיף לפתוח תיק בבין דין רבני שמתייחס אל גברים בצורה מועדפת מאשר לנשים.